top of page

LA PISTA

ESDEVENIMENTS I FETS DESTACATS

La pista fou l’onzè camp de joc dels Lluïsos i el cinquè construït i pagat per l’entitat, com es pot revisar en l’apunt dedicat a “Els camps de joc”.

Des de la seva construcció l'any 1962 i en els 58 anys d’existència, a la nostra pista s'hi han celebrat actes i esdeveniments destacats*. Als inicis, per l’esforç de la construcció de la pista i el que aquesta significava pel bàsquet barceloní, el juliol de 1963 la Federació Catalana va guardonar el BÀSQUET DELS LLUÏSOS DE GRÀCIA amb la Medalla d’Argent al Mèrit en Bàsquet.

A continuació relacionem un seguit d’actes, activitats, fets i esdeveniments  importants, alguns també curiosos, que han tingut lloc a la nostra pista:

 •  Durant l’any 1963, el RCD Espanyol s’entrena i juga partits oficials de lliga nacional espanyola. També ho fa la Secció Femenina de Barcelona.

 • Els dies 2, 3, 4 i 5 maig de 1963 se celebra la fase final del Campionat d’Espanya Femení, amb participació d’equips d’arreu de l’estat espanyol: Medina de Madrid, Medina La Coruña, Granada CF, Tirma de Canarias, Royce Dimar de València, Picadero J.C. de Barcelona, CREFF (Colegios Reunidos de Educación Física Femenina) de Madrid i l’INDO de Barcelona. A la final, el CREFF s’imposa a l’INDO per 33 a 28.

1963._Campionat_d'Espanya_femení_001.jpg
1963. Campionat d'Espanya femení
 • La temporada 1963-64 continua entrenant la Secció Femenina, també entrena el CB L’Hospitalet i, esporàdicament, el Picadero JC, equip de 1a divisió estatal que hi juga diversos amistosos. També s’entrena la Selecció Espanyola Absoluta masculina, quan el Palau Municipal d’Esports del carrer Lleida està ocupat.

 • 1964-65: Partit dels Lluïsos contra la Selecció Espanyola B. L’Hospitalet i el Pedagogium San Fernando de 2a divisió espanyola entrenen i juguen els seus partits oficials. El Pedagogium instal·la un marcador electrònic que estarà en servei fins l'any 1992.

 • 1966-67: El FC Barcelona, RCD Espanyol i CB L’Hospitalet juguen alguns dels seus partits de lliga nacional espanyola. En un Barça-Joventut, el Barça fa pagar 100 pessetes d’entrada. En L’Hospitalet-Estudiantes, aquests últims diuen que guanyaran al R. Madrid a la darrera jornada i així el Joventut serà campió de lliga. Dit i fet. Estudiantes guanya, 77 a 75, i l'equip badaloní aconsegueix la seva primera i històrica lliga espanyola.

 • Juny de 1972: Celebració del Curs Regional d’Entrenadors organitzat per la Federació Catalana de Basquetbol.

 • Maig de 1975: Commemoració dels 30 anys de la Secció de Bàsquet. Partits de tots els equips, de nois i de noies; el Sènior masculí s’enfronta al Círcol Catòlic de Badalona, equip de lliga nacional espanyola. Els Lluïsos juga amb els reforços d'Enric, Narcís i Josep M. Margall, els tres germans del Joventut, internacionals per Espanya i que sovint entrenaven fonaments els diumenges a la tarda a la nostra pista, dirigits per Albert Gasulla. En el Círcol hi juga Francesc Pascual, jugador format als Lluïsos, d’on va sortir per anar al club badaloní.

 • 27 d'abril de 1980: A la pista es casen la Montserrat Torralba, jugadora Sènior, i en Josep M. Rofes, jugador Sènior. Amb els anys (finals dels 80, els 90 i primera dècada del segle XXI) en Josep M. es converteix en entrenador del Sènior i en Director Tècnic, sent el tècnic més influent i determinant del bàsquet lluïsenc actual.

1975._30è_aniversari_001.jpg
1975. 30è aniversari
Abril 1980. Casament Montse Torralba i J
Abril 1980. Casament Montse Torralba i Josep M. Rofes
 • 1982/83: L'octubre de 1982 se celebra un curs de nous àrbitres, organitzat pel Col·legi d’Àrbitres de la Federació Catalana de Basquetbol. El mes de juliol de 1983 es realitza un curs de Monitors de Minibàsquet.

 • Juny de 1985: Celebració del 40è aniversari de la Secció de Bàsquet.  Se celebra un sopar de germanor a la pista amb l’assistència d’unes 200 persones. Es juga un “Torneig triangular femení” i un “Torneig llampec masculí”, amb equips graciencs. En el marc d'aquesta celebració, el setembre es fan projeccions de pel·lícules tècniques i xerrades a càrrec de Josep Lluís Cortés, 2n entrenador de la Selecció Espanyola masculina Absoluta.

 • 1987: 25è aniversari de la construcció de la pista. Es fa una exposició retrospectiva dels 25 anys i es descobreix un mural de ceràmica on s’indiquen el nom i els anys de fundació de totes les Seccions esportives que ha tingut Lluïsos al llarg de la seva història.

 • 1988: El 21 d’abril té lloc la “Trobada d’amics de l’Albert Gasulla”.  L’Albert ha estat un home decisiu en la nostra història des de la seva arribada als Lluïsos, l’any 1964. La seva forma d’entendre el bàsquet determinà una orientació definitiva en el bàsquet dels Lluïsos. Quan la Generalitat de Catalunya el distingí com a “Forjador de la Història de l’Esport Català”, s’organitzà aquest homenatge en el què participaren les principals figures del bàsquet català, moltes de les quals ell havia ensenyat. En la part esportiva de l’homenatge s’enfrontaren la Selecció Catalana de Veterans (E. Pascual, F. Pascual, Nora, Franquesa, Albanell, Sanjuan, Del Baño, Estrada) i els Veterans del Joventut de Badalona (Buscató, Gol, Oleart, Mañé, Santillana, Fa, Ballester, Hom i J.M. Margall). La vetllada va estar presidida pel Secretari General de l’Esport, els Presidents de les Federacions Espanyola i Catalana, ex-dirigents dels Lluïsos, del Joventut de Badalona i de clubs com Montgat, Granollers, Mataró, on l’Albert havia entrenat, i amb la presència de nombrosos jugadors internacionals, d'elit i dels Lluïsos, deixebles de l’Albert.

Abril_1988.__Nino_Buscató_en_la_Trobada_
Abril 1988. Nino Buscató en la Trobada Amics Albert Gasulla
 • 1995: Commemoració del 50è aniversari de la Secció de Bàsquet. Entre els actes realitzats, cal destacar: 3 clínics, taules rodones, Tornejos de Gràcia, concursos de fotos, exposició de la història de la Secció, trobades d’exjugadors/es, sopar de germanor i col·locació d’un mural commemoratiu.

 • Agost de 2001: “Torneig Vila de Gràcia”, d’equips masculins i femenins, amb la participació de tots els equips sènior dels clubs graciencs.

 • Octubre de 2006: Visita de l’equip NBA “Philadelphia 76 years”. Els jugadors americans entrenen i ensenyen fonaments als infants més petits dels Lluïsos. La visita té ressò internacional.

Octubre 2006. Visita NBA 001.jpg
Octubre 2006. Visita NBA

* Deixem per al proper apunt (en quinze dies en aquestes mateixes pantalles) la relació i breu explicació dels Clínics que s'han celebrat a la nostra pista, amb la participació d'entrenadors i entrenadores de bàsquet formatiu i també de primer nivell i de rellevància mundial.

bottom of page