top of page

LES NOIES

Més fites destacades

S’ha explicat anteriorment (Les noies. Lluita i superació) com la determinació, el treball i la qualitat han estat, i són, els valors fonamentals de la consolidació del bàsquet femení als Lluïsos de Gràcia des de la seva engegada l'any 1972, els primers èxits (1976), l’aparició del Mini (1973) i la fita del sènior de proclamar-se Campiones Absolutes de Catalunya de categoria provincial (1980).

Entrenades per Enric Bagó, les campiones foren: Montse Ballarin, Virginia Portillo, Mariona Comas, Susanna Ulibarri, Montse Martí, Montse Torralba, Carme Torralba i Núria Torralba, amb les júniors Lilian Pérez, Regina Casas i Núria Samsó.

Volen ampliar aquesta trajectòria brillant amb les dades següents:

 • 1989: Comiat de Núria Samsó i Draper, capitana del Sènior, després d'una trajectòria de més de 10 anys a l’equip, a més dels anteriors als equips de promoció i de ser entrenadora dels equips de base. Per la seva trajectòria, la Federació Catalana de Basquetbol la distingeix amb la Medalla de Bronze al Mèrit en Bàsquet. La jugadora Mini Aitana Arroyo i Samsó i les Infantils Bàrbara Glaenzel i Meritxell Fontanals són seleccionades per formar part de les Seleccions Catalanes.

1. Núria Samsó (1).jpg

Núria Samsó rep la Medalla de Bronze al Mèrit en Bàsquet de mans d'Enric Piquet, sota l'atenta mirada de Joan Guiu.

 • 1990: El Sènior juga la promoció d’ascens a 2a Divisió Espanyola, però no ho aconsegueix. Entrenades per Frederic Sala, les jugadores van ser: Susanna Àlvarez, Begoña Herrero, Mireia Grau, Mireia Ramirez, Raquel Serrano, Eugènia Vidal, Caterina Vidal, Elena Mailan, Daniela Forn, Elisabet Elíes, Marta Proubasta i Maite Martínez.

 • 1991: Per segon any consecutiu es juga la promoció d’ascens a 2a estatal, també sense èxit. Segueix Frederic Sala com entrenador i el mateix grup de jugadores de l’any passat a les quals s’han incorporat, Isabel Oller, Cristina Sabater, Fuencisla Arias, Anna Ramos i Gemma Benet, essent baixa: E. Elies, M. Proubasta, M. Martínez i D. Forn.

 • 1992: Raquel Serrano és escollida component del cinc ideal del campionat de 1a categoria  i  Susanna Àlvarez és distingida amb la Medalla de Bronze al Mèrit en Bàsquet per la Federació Catalana de Basquetbol, en la seva última temporada.

 • 1993: El Sènior, dirigit per Enric Pascual, un entrenador històric de la casa, ascendeix a 2a divisió B estatal. Les jugadores van ser: Mireia Grau, Raquel Serrano, Beatriz López, Ariadna Gelpí, Isabel Oller, Fuencisla Arias, Dolors Romero, Meritxell Cucala, Olga Saro, Elena Mailan, Thaïs Llorca i Maite Hernandez.

 • 1994: Es manté la categoria a 2a B estatal. Mireia Grau és elegida en el cinc ideal del campionat. Es disposa ja de 6 equips femenins més l’Escola de Bàsquet.

 • 1995: Descens a 1a catalana. Mireia Grau és distingida amb la Medalla de Bronze al Mèrit en Bàsquet de la Federació Catalana de Basquetbol.

2. Mireia Grau.jpg

Mireia Grau és distingida amb la Medalla de Bronze al Mèrit en Bàsquet

 • 1996: Ascens a 2a divisió Espanyola. Entrenades per Lluís Fontanals i Rubén Brotons, assoleixen l’ascens: Fuencisla Arias, Dolors Romero, Berta Arroyo, Meritxell Fontanals, Marta Cerezo, Carla Novau, Micol Sabaté, Ariadna Gelpí, Mireia Grau, Raquel Serrano, Elena Mailan, Beatriz López i Leire Fonollosa.

 • 1997: Descens a 1a catalana.

 • 1998: Nou ascens a 2a divisió Espanyola. Entrenades per Susanna Àlvarez i Núria Samsó, formaren l’equip: Mireia Grau, Raquel Serrano, Marta Cerezo, Micol Sabaté, Leire Fonollosa, Laura Gual, Orianna Novau, Carla Saleta, Teresa Rovira, Carla Novau i Mireia Rivera.

 • El cadet femení, entrenat per Lluís M. Valero, es proclama campió de lliga. D'aquest magnífic equip, les jugadores Sandra Segura, Maite Ramos, Alba Daví, Clara Garnica i Núria Pocino arribaran a l’equip Sènior.

3. Ascens a 2a Espanyola.jpg

Equip de l'ascens a 2a divisió Espanyola

 • 1999: Descens a 1a catalana. S’organitza un Sènior B.

 • 2000: El Júnior es proclama campió de lliga. Entrenades per Lluís M. Valero, l'equip està format per: Anna Pocino, Laia Lluch, Miriam Tortosa, Sandra Segura, Clara Orriols, Júlia Fuertes, Lali Daví, Clara Garnica, Núria Pocino, Maite Ramos, Alba Daví i Irina Santodomingo. D’aquest talentós equip, cinc jugadores van arribar al Sènior A i quatre al Sènior B.

 • 2001: El Sènior ascendeix a 2a Divisió Espanyola i es proclama campió absolut de Catalunya. Entrenades per Ruben Brotons i Víctor Pocino, formaren l’equip: Mireia Grau, Marta Cerezo, Laura Gual, Micol Sabaté, Leire Fonollosa, Laia Garcia Roch, Anna Garcia Galceran, Elisenda Barbosa, Ester Enrich, Laura Pérez, Sandra Segura i Marta Morris.

 • 2003. Viatge a Tetuan. Convidades pel Club Estudiantes de Tetuan, de l’1 al 3 de maig van viure un seguit de vivències inoblidables. Tractades com a un gran equip de Barcelona, amb protecció policial permanent, televisió local i recepcions amb autoritats, la part esportiva també va estar plena d’emocions. Les jugadores musulmanes varen jugar amb xandall llarg i a sobre l’equipament de bàsquet, i el cap cobert amb el “xador”.

4. Campiones absolutes de Catalunya.jpg

Equip campió absolut de Catalunya. Leire Fonollosa juga el seu darrer partit després de 15 anys als Lluïsos

5. Tetuan.jpg

A Tetuan, els dos equips. Moltes noies locals amb el "xador"

 • 2004. Marta Cerezo i Gimenez, distingida amb la Medalla de Bronze al Mèrit en Bàsquet per la Federació Catalana de Basquetbol.

 • 2006. Montserrat Martí i Guadall, distingida per la Fundació del Bàsquet Català com a “Històrica del Bàsquet Català”. Montse Martí es converteix així en una de les dones més guardonades del bàsquet català.

6. Montse Martí.jpg

Montse Martí distingida com a “Històrica del Bàsquet Català”

Com ja us vam indicar al capítol 0 d'aquesta sèrie, en aquests apunts es tracta, molt resumidament, el desenvolupament de diferents temes de la Secció de bàsquet que estan abastament explicats en els dos llibres ja publicats: el primer de 1945 a 1995 i el segon de 1995 a 2005/6.

La trajectòria dels últims 15 anys, de 2006 a 2020, quan complirem 75 anys, la tractarem a partir del 2020.

bottom of page