top of page

LA PISTA

CONSTRUCCIÓ I REFORMES

A l’apunt “Els camps de joc” s’anunciava que la construcció de la pista dels Lluïsos de Gràcia va ser la culminació d’una de les il·lusions més grans del bàsquet lluïsenc des de la seva arrencada l'any 1945. Amb aquesta obra, l’entitat ratificava la seva aposta pel basquetbol com a eina de formació i vehicle de convivència.

Va ser l'any 1961 quan la Junta de l’entitat, presidida pel recordat Antoni Closas, amb enorme visió de futur, va realitzar una gran reforma de l’edifici que incloïa la construcció d’una pista de bàsquet, coberta, amb unes petites graderies a cada costat, al segon pis. Aquesta construcció ha significat que, en tot aquest temps, els nois i les noies dels equips de bàsquet hagin disposat d’un espai de trobada, un lloc on conviure, i que llurs famílies hagin tingut una gran tranquil·litat d’ànim en saber on estaven i quin ambient els acompanyava.

1. Antoni Closa revisant les obres 001.j
Antoni Closa revisant les obres

La construcció

El finançament de totes les obres no fou fàcil. El pressupost inicial de tota la reforma va ser de 3.350.000 pessetes, però el cost final, incloent-hi el mobiliari, la instal·lació del cinema i butaques de teatre va arribar a 4.665.536 pessetes, de les quals 2.982.061 correspongueren a la instal·lació esportiva; és a dir, a la pista de bàsquet, el gimnàs, el frontó i la part de l’edifici que ho sustentava.

 

El finançament va fer-se de la forma següent:

  • Aportació dels socis dels Lluïsos: en forma de Bons de Caixa amortitzables en 20 anys, amb un interès del 10%. Cada bo era de 500 pessetes. L’emissió va començar el juliol de 1961 i es va cobrir totalment. Cal dir que la majoria de socis van renunciar a cobrar interessos i al cap de 20 anys molt pocs van recuperar el capital.

  • Aportació de la Delegación Nacional de Deportes: va ser d’1.616.000 pessetes, amb un 50% a fons perdut i l’altre 50% com a préstec a 15 anys, al 5,5%.

  • Donació de la Diputació Provincial: va ser de 450.000  pessetes.

  • la Caixa” va concedir un préstec personal amb garantia dels socis. Cada préstec era de 500.000 pessetes, avalat per dos socis. En total van fer-se 50 préstecs i en total es van aconseguir 2.500.000 pessetes.

 

Com es pot observar, l’aportació dels socis va ser cabdal. Tot era difícil en aquella època, i es va arribar a no poder tornar part dels préstecs, però amb perseverança es va aconseguir un nou préstec hipotecari de “la Caixa”, l'any 1968.

 

Cal destacar l’aportació personal del soci Sr. Lluís Marsà i Abad, que finançà la construcció i instal·lació del gimnàs, i gràcies a la seva gestió s’aconseguiren aportacions oficials.

2._Aportació_socis_001.jpg
Aportació socis

Actes inaugurals

La inauguració estava prevista per les Festes de la Mercè de 1962 i el programa esportiu del 2 al 5 d’octubre, però els forts aiguats del dramàtic setembre de 1962, amb les riuades del Vallès i el tràgic cost de vides humanes va fer ajornar els actes. Molts lluïsencs, organitzats en grups o individualment, van anar com a voluntaris al Camp de la Bota, Rubí, Montcada, Can Tunis i el Besós, a treure fang i recuperar cadàvers.

 

El 4 de novembre l'Abat Coadjutor de Montserrat, Gabriel M. Brasó, va oficiar Missa Solemne a la pista, cantada per la Coral Cantiga, i el 6 de novembre de 1962 es va inaugurar oficialment amb una extraordinària vetllada de bàsquet. Jugaren els sèniors dels Lluïsos contra la Selecció Catalana Júnior i després s’enfrontaren dos equips catalans de lliga estatal espanyola, el Picadero i l’Aismalibar. Ambdós equips es presentaren amb tots els seus internacionals: Ensenyat, Jofresa, Alfonso, Soro, Albanell, Buscató, Navarro, Riera, etc. El bo i millor del bàsquet estatal d'aquell moment. Del 7 al 9 de novembre se celebrà la “Setmana del Bàsquet gracienc”, en què participaren els clubs més destacats de Gràcia: Lluïsos, La Salle, Pedagogium, Josepets, Círcol Catòlic, Sanllehí i Banesto, que van jugar partits de Sèniors, Juvenils i Infantils.

 

Passats aquests actes inaugurals, continuà la celebració amb partits d’antics jugadors, veterans i la resta d’equips dels Lluïsos, delerosos de trepitjar la pista per la qual tant havien lluitat i somiat.

3._Programa_inaguració_pista_001.jpg
Programa inauguració pista
4._Partit_inaguració_pista_001.jpg
Partit inauguració pista

Reformes (1988 - 2006)

Des de la construcció de la pista l'any 1962, moltes han estat les reformes que s'hi han fet per tal de millorar-ne les prestacions. Les més destacades són:

  • 1988: nous vestidors en una planta inferior, amb una obra exterior que connecta la pista amb el pati de la planta baixa.

  • 1990: nou marcador electrònic, després de molts anys d’utilitzar un d’electromecànic propietat del Pedagogium de quan jugava a 2a divisió espanyola.

  • 1992: es retiren part de les tanques que envoltaven la pista, es redueix la mida del primer graó i és guanya 1 m en amplada i en longitud; es pinta el terra amb pintura antilliscant: les àrees de color blau i la resta gris.

  • 1998: nou enllumenat i nova pintada de camp: les àrees de color vermell i la resta de color crema; es protegeixen les parets de darrera les cistelles i es retiren més tanques.

  • 2001: es fa coberta nova amb aïllament tèrmic; s’instal·len plaques solars per escalfar l’aigua dels vestidors; es retiren les tanques que queden; s’instal·len nous taulers amb cèrcols basculants i al centre de la pista es pinta l’anagrama del bàsquet.

  • 2006: el 4 d’octubre ens visita l’NBA, l’equip del Philadelphia 76, i l’NBA ens finança una nova millora: terra sintètic de color blau, cistelles noves que incorporen un dispositiu que permet pujar i baixar cistelles de Mini incorporades i proteccions noves a totes les parets. Aquell dia, els jugadors americans entrenen i ensenyen als més petits de la casa.

5. Any 2006 Reforma NBA 001.jpg
Any 2006 reforma NBA

En un proper apunt explicarem actes, activitats i esdeveniments que s'han fet a la nostra pista i que són dignes de ser coneguts, com la celebració del Campionat d’Espanya Femení, partits de lliga nacional espanyola, aniversaris, casaments, etc.

bottom of page