top of page

ELS CAMPS DE JOC

Quan l’any 1961 la Junta rectora dels LLUÏSOS es va plantejar una reforma total de l’edifici de l’entitat, s’afrontava molt conscientment un pas de futur i de gran transcendència social, especialment pel basquetbol i per la formació dels nois i noies.

La reforma començà l’1 de juliol de 1961; remodelació del vell edifici i construcció nova. Les obres duraren fins a meitat del 62. El bàsquet va viure amb especial interès la reforma, car ella incloïa la construcció d’una pista coberta al segon pis, amb una petita graderia a ambdós costats del camp. Seria la segona pista coberta de Barcelona, la primera era el Palau Municipal d’Esports del carrer Lleida.

El vell somni de posseir un camp dins de l’entitat s’acompliria. El pelegrinatge i dificultats per entrenar i jugar s’acabava. Disposar d’un espai propi per jugar era la culminació d’antics propòsits i il·lusions, així com la constatació que els Lluïsos apostava fermament pel basquetbol com a vehicle de formació i de convivència.

 

Abans d’arribar a aquesta fita tan important, el bàsquet havia pelegrinat per diferents espais. Són aquests:

 

· 1935: a la revista “Nostra Acció”, número de setembre-agost, s’anuncia que es practicarà el “bell esport del Basket-Ball”. S’informa que s’han adquirit els basquets, instal·lats al terreny que generosament la família Guilera ha ofert en el carrer Santa Clotilde, xamfrà a Sant Salvador.

 

· 1940: diversos socis s’entrenen en un camp instal·lat en un solar propietat de les monges Escolàpies, al carrer d’Aragó cantonada Roger de Llúria. Però si bé tenen permís per jugar, no els hi donen les claus i els cal saltar una tanca d’un metre d’alçada a dos quarts de vuit del matí.

 

· 1941: s’entrena en un camp situat darrere de la caserna de la Guàrdia Civil, a la Travessera de Gràcia, d’on aviat són desallotjats per la urbanització de la zona.

 

· 1944: el Grup Mossèn Muñoz forma un equip infantil per participar en els campionats d’Acció Catòlica. A l’antic pati de dalt dels Lluïsos s’enllesteix un camp uns pocs metres més curt i estret. Li manquen dos metres per tenir les dimensions mínimes; per arreglar-ho una de les cistelles es muntà directament a la galeria de la casa del carrer Verntallat. En aquest 1944 i 1945 també es juga al frontó Jai-Alai, situat al Passatge de Sant Pere, al final del carrer Encarnació. Els entrenaments de 7 a 9 del matí es fan al pati del Casal, dimarts i dijous.

20190220173708_00001.jpg
20190220173708_00002.jpg

1947, camp Av. Verge de Montserrat

1945, antic pati de dalt dels Lluïsos

· 1945: a l’abril es lloga el camp de l’Atlètic de Gràcia, a l’Av. Nostra Senyora del Coll, l’anomenat “camp de les cols”, perquè estava rodejat d’horts. El 7 d’octubre es juga el primer partit oficial del Campionat Diocesà, al camp de Sant Ramon Nonat, i guanyem 13 a 14; el segon partit, a casa, es guanya al BAM per 28 a 8.

· 1947: es lloga un solar a la Parròquia del Crist Redemptor a l’Av. Verge de Montserrat, a la Plaça Sanllehy. El lloguer costa 50 pessetes mensuals i 2 més pel consum d’aigua. Els jugadors i socis, a pic i pala, aplanen el terreny i el converteixen en un camp de bàsquet. La temporada 1947-48, també es va jugar ocasionalment en un camp del Poble Nou, l’anomenat camp de “l’all i oli”.

 

· 1951: quan no es pot utilitzar el camp de Sanllehy, es juga al camp dels Josepets, a la Travessera de Gràcia amb Via Augusta.

 

· 1953: els germans de La Salle, a la Plaça del Nord, cedeixen un espai al seu pati que la gent dels Lluïsos converteix en camp. Serà l’anomenat “camp de baix”.

 

· 1958: segon camp dins de La Salle, que ens fa canviar de lloc, a l’altra punta del recinte. Serà el “camp de dalt”. També “construït” per la gent dels Lluïsos.

 

· 1962: la gran fita: la construcció de la pista coberta, al segon pis de l’edifici nou dels Lluïsos, a la Plaça del Nord. Serà la segona pista coberta de Barcelona.

Un cop instal·lats a la nostra pista, aquesta ha sofert diverses modificacions que han millorat substancialment les seves prestacions al llarg dels anys, fins avui mateix, 2019.

En un proper apunt, dedicat exclusivament a la pista, la seva construcció i reformes, s'indicarà aquesta evolució.

Foto 1 Guiu     1947  campo de l'All i O

1947, camp de "l'all i oli"

Foto 2 Guiu     1955  camp de baix a La

1955, "camp de baix" a La Salle

20190220173708_00005 (1).jpg

1958,  "camp de dalt" a La Salle"

bottom of page